شنبه , ۱۴ مهر ۱۴۰۳

اختصاصی/ تلاش برای تاسیس ۲۹ شرکت بیمه؛ همتی به موضوع ورود می‌کند؟

حمید رضا نصیری نژادپایگاه خبری خرد و کلان

تنها چند روز پس از آن که وزیر امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد «نباید تعداد شرکت‌های بیمه‌ای بیش از این افزایش یابد»، خبرنگار به اطلاعاتی دست یافته که نشان می دهد دست کم ۲۹ شرکت بیمه جدید در حال طی مراحل پیوستن به بازار بیمه کشور هستند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری خرد و کلان، سال ۱۳۹۰ در پژوهشکده بیمه، طرحی با عنوان «برآورد تعداد بهینه شرکت های بیمه در صنعت بیمه ایران» انجام شد که نتایج آن نشان می داد «میزان باقی مانده ظرفیت اقتصاد ایران برای ورود شرکت های بیمه جدید، به میزان ۴۳ شرکت (با مقیاس بهینه برای تولید حق بیمه) است.» از آن پس بود که صنعت بیمه شاهد ورود بازیگران جدید بود. البته پس از مدتی، با این استدلال که تعداد شرکت های جنرال کافی است، تنها بیمه گران انحصاری صادر کننده بیمه نامه زندگی اجازه ورود به بازار یافتند، اما گویا باز هم این فرایند دستخوش تحولاتی شد.

تجربه ناخوشایند نظام بانکی

راه اندازی نهادهای مالی در کشور ما سابقه دیرینه دارد. دو دهه پیش بود که تب تاسیس بانک در کشور، بسیار تند شده بود و کسانی که پیش از آن انواع صندوق های قرض الحسنه یا موسسات اعتباری را راه اندازی کرده بودند، برای استفاده بیشتر از شرایط اقتصادی، تلاش می کردند نهادهای خود را به بانک ارتقا دهند.

سال ۱۳۸۸، رئیس کل وقت بانک مرکزی از دریافت ۴۰ درخواست برای تشکیل بانک خصوصی در کشور خبر داد، اما سرعت ارائه این درخواست ها آن قدر زیاد بود که در سال ۱۳۸۹، رسانه ها اعلام کردند «بانک مرکزی در حالی سیاست غربال تقاضاهای تاسیس بانک را دستور کار قرار داده که ۹۴ تقاضا برای تاسیس بانک به بانک مرکزی ارائه شده است.»

آن زمان گفته شده بود که برای راه‌اندازی یک بانک، به ۳۵۰۰ میلیارد ریال سرمایه اولیه به اضافه یک اساسنامه بانکی و یک هیئت موسس و هیئت مدیره و البته تاییدیه بانک مرکزی نیاز است. از حیدر مستخدمین حسینی که در اواسط دهه ۸۰ معاون رئیس کل بانک مرکزی بود، نقل شده است که «در مقطعی، شوق تأسیس بانک آن قدر در جامعه زیاد شده بود که همه اصناف و مشاغل درخواست صدور مجوز برای تأسیس بانک داشتند. حتی به یاد دارم اتحادیه جگرفروشان نیز با ارسال درخواستی به بانک مرکزی، خواستار اجازه تأسیس بانک شده بودند. آنها می‌گفتند چرا فلان صنف بانک دارد، ما نیز گردش مالی بالایی داریم و می‌خواهیم برای خودمان بانک مستقلی داشته باشیم.»

با بروز بحران در برخی موسسات مالی و اعتباری و تعاونی های اعتبار و در نتیجه بر هم ریختن انضباط پولی و مالی در کشور، در سال ۱۳۹۳ بود که رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد «مجوز جدیدی برای تاسیس بانک صادر نخواهد شد و به دنبال منضبط کردن موسسات مالی و اعتباری خواهیم رفت.» این گونه بود که فرایند ادغام بانک های موجود هم کلید خورد و در نهایت به طور کلی روند تاسیس بانک، متوقف شد.

انتقال تجربه به صنعت بیمه

حالا گویا کسانی که در دهه ۹۰ از تاسیس بانک جا مانده اند، به صنعت بیمه رو آورده اند. در حال حاضر ۳۷ شرکت بیمه در کشور ما فعالیت می کنند. پژوهش «برآورد تعداد بهینه شرکت های بیمه در صنعت بیمه ایران» تاکید کرده بود که اقتصاد ایران، دست کم به ۷۳ شرکت بیمه نیاز دارد، در حالی که آن زمان تعداد آنها فقط ۳۰ شرکت بود.

عبدالناصر همتی که خود سالها در بالاترین سطح نهاد ناظر صنعت بیمه حضور داشته و به خوبی با ظرایف این صنعت آشناست، به تازگی گفته است: «اینکه هر روز تعداد شرکت‌های بیمه‌ای زیاد می‌شود، موضوع مطلوب و خوشایندی نیست و حتی پیشنهاد می‌کنم برخی از شرکت‌های بیمه‌ای با یکدیگر ادغام شوند. امروز شرایط به گونه‌ای پیش رفته که برخی با تاسیس یک شرکت بیمه‌ای و بورسی کردن آن، قصد کسب سود را داشته و از وظایف اصلی حرفه بیمه دور شده‌اند.»

او در همان جا، موضوع فساد در صنعت بیمه را هم مطرح کرده است. از همزمانی این اظهارات می توان این طور دریافت که شاید افزایش بی منطق شرکت های بیمه را نیز بتوان بخشی از ابزار فساد در این صنعت دانست.

گفته می شود سرمایه کم مورد نیاز برای تاسیس یک شرکت بیمه، یکی از عوامل تحریک کننده برای هدایت سرمایه گذارارن به این سمت است. تیر ماه سال جاری، سرپرست ریاست جمهوری تصویب‌نامه هیأت دولت در خصوص حداقل سرمایه لازم برای تأسیس یا ادامه فعالیت شرکت‌های بیمه‌گر را ابلاغ کرد که به موجب آن، مجموع سرمایه لازم برای تأسیس یا ادامه فعالیت شرکت های بیمه در بیمه اشخاص ۹۰۰ میلیارد تومان، در بیمه اموال و مسئولیت ۱۱۰۰ میلیارد تومان، در بیمه های مختلط اشخاص و مسئولیت ۱۴۰۰ میلیارد تومان و برای مؤسسات بیمه اتکایی ۱۵۰۰ میلیارد تومان اعلام شد.

آخرین وضعیت تقاضای تاسیس شرکت بیمه

حالا اطلاعاتی به خبرنگار ما رسیده است که نشان می دهد تعداد قابل توجهی تقاضای تاسیس شرکت بیمه در بیمه مرکزی در حال بررسی است. بر این اساس، در حال حاضر ۴ شرکت بیمه ایساتیس، مفید، پرشین و هاما در شرف صدور پروانه فعالیت قرار دارند. شرکت بیمه اعتماد در شرف طرح در شورای عالی بیمه است. ۱۳ درخواست تاسیس در رشته های تخصصی مختلف در مرحله بررسی طرح کسب و کار، ۴ درخواست در مرحله بررسی وجوه تمایز و ۷ مورد نیز در مرحله تقاضای اولیه هستند.

اکنون باید منتظر ماند و دید وزیر اقتصاد با این درخواست ها چه برخوردی خواهد داشت؟ آیا مبتنی بر اظهارات عبدالناصر همتی، بیمه مرکزی همه این تقاضاهای را بایکوت خواهد کرد؟

 

به جای خرید خانه، می توانید شرکت بیمه تاسیس کنید!

حداقل سرمایه مؤسسات بیمه اعلام شد/ تأسیس شرکت بیمه اشخاص با ۹۰۰ میلیارد تومان

ثبت درخواست تاسیس بانک یا شرکت بیمه، فقط با ۱۰ هزار تومان!

 

کد خبر: 20043

این را نیز بررسی کنید

عضو شورای عالی بیمه: بیمه مرکزی، شرکت‌های زیان ده را تعیین تکلیف کند

عضو شورای عالی بیمه، معتقد است دولت جدید باید برای حل مساله تحریم و نیز …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *