حمید رضا نصیری نژاد – پایگاه خبری خرد و کلان
چند سال پیش یکی از مراجعه کنندگان به سایت شرکت بیمه معلم که قصد داشت نمایندگی این شرکت را دریافت کند، از این که در «وضعیت تاهل» فرم جذب نمایندگی، عبارت «متارکه» درج شده بود، گلایه کرد. پس از انعکاس این موضوع در گزارشی با عنوان «بیمه معلم به «حریم خصوصی» متقاضیان نمایندگی اش ورود می کند»، این شرکت عبارت مذکور را حذف و تنها به دو عنوان «مجرد» یا «متاهل» اکتفا کرد؛ این ماجرا اما گویا ادامه دار شده است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری خرد و کلان، طلاق گرچه اساسا پدیده ای مذموم است، اما در جامعه ما اکنون به یک واقعیت اجتماعی تبدیل شده و بنا بر برخی آمار، به ازای هر ۲ ازدواج، یک طلاق در کشور ثبت شده است. طبیعی است که نمی توان این پدیده را انکار کرد، اما می توان این سوال را پرسید که چرا در هنگام استخدام افراد در سازمان ها، این مساله برای مدیران آن حائز اهمیت است؟
مدیر منابع انسانی یک سازمان که اتفاقا در فرم استخدامی آن تنها از «مجرد» یا «متاهل» بودن افراد سوال می شود، معتقد است: به نظر من پرسش از متارکه کردن افراد در هنگام استخدام اهمیت دارد، چرا که جدایی میان زوج ها، فارغ از این که زن یا مرد باشند، می تواند تبعاتی برای کل سازمان داشته باشد.
به گفته او، طلاق همیشه به دلیل ناسازگاری های معمول رخ نمی دهد، بلکه ممکن است ناشی از پرخاشگری، بیماری جسمی یا روحی، تخلفات مالی و یا اخلاقی و … رخ داده باشد؛ از این رو، اطلاع یافتن واحد منابع انسانی شرکت نسبت به متارکه افراد، می تواند آنها را نسبت به چنین مواردی گوش به زنگ نگه دارد.
وی با اشاره به این که سالها پیش، جدا شدن از همسر عملی قبیح محسوب می شد، تاکید کرد: در جامعه کنونی، به نظر می رسد که قبح این مساله ریخته است و در هر خانواده ای، کم و بیش چنین پدیده ای مشاهده می شود، بنابراین قرار گرفتن عبارت «متارکه» یا «مطلقه» در فرم استخدام را نمی توان تجاوز به حریم خصوصی افراد دانست.
او ادامه داد: در فرم استخدام سازمان ما البته چنین عبارتی وجود ندارد، اما در جریان مصاحبه حضوری و سپس دریافت مدارک استخدامی، این مساله عیان می شود.
به تازگی اما با طرح دوباره این مساله در فضای صنعت بیمه کشور مواجه شده ایم، به گونه ای که برخی زنان متقاضی استخدام یا دریافت نمایندگی شرکت های بیمه، در فرم استخدام با چنین مساله ای مواجه شده و آن را با خبرنگار ما در میان گذاشته اند. ابراز گلایه زنان از این موضوع، به آن دلیل است که فرم های عمومی استخدام در سامانه ها، در اختیار پایین ترین رده های سازمانی نیز قرار می گیرد و این می تواند تهدیدی برای آنها در جریان فعالیت آینده شان باشد.
خبرنگار ما با مراجعه به سایت برخی شرکت های بیمه که فرم استخدام خود را به شکل عمومی نمایش می دهند، دریافت که رویه مشخص و واحدی در این زمینه وجود ندارد. نمونه هایی از این فرم ها را در ادامه می بینید.
فرم استخدام شرکت بیمه تجارت نو که در آن اساسا از مساله تاهل سوالی نمی شود
فرم استخدام شرکت بیمه حافظ چهار عبارت مجرد، متاهل، مطلقه و فوت همسر را در نظر گرفته است
شرکت بیمه حکمت فقط دو عبارت مجرد و متاهل را در نظر دارد
خبرنگار ما این مساله را از بیمه مرکزی، به عنوان نهاد ناظر صنعت بیمه پرسید که اساسا پرسش از مطلقه بودن افراد در فرم استخدامی، قانونی است یا خیر؟ بیمه مرکزی به این سوال، پاسخ داد که: «در خصوص سوال مطرح شده، در احکام کارگزینی و قراردادها سه نوع وضعیت قابل درج می باشد. مجرد، متاهل و معیل. عنوان معیل در خصوص افرادی است که دارای فرزند بوده ولی به هر دلیلی با همسر زندگی نمی کند و مجرد هستند، یعنی همسر آنها فوت شده یا طلاق گرفته اند.»
از پاسخ بیمه مرکزی می توان این گونه برداشت کرد که افراد متارکه کرده بدون فرزند، الزاما باید از عنوان «مجرد» در وضعیت تاهل خود استفاده کنند.
فارغ از ابعاد قانونی و یا حقوقی مساله، درج عناوینی چون «مطلقه» و یا «متارکه» در فرم های استخدامی، از نظر اجتماعی وجهه مطلوبی ندارد. حتی اگر این گونه شرایط برای استخدام افراد، شاخص مهمی هم باشد، درج آن در فرم استخدام نمی تواند مطلوبیت داشته باشد، بلکه در جریان سازوکارهای اداری می تواند به شکل خصوصی و از طریق دریافت مدارک قانونی، مشخص شود.
شاید به همین دلیل باشد که برخی شرکت ها پس از رسانه ای شدن این موارد، ترجیح داده اند عبارت «مطلقه» را از فرم استخدامی خود حذف کنند.
موضع «حقیقی وند»، «صبور» و «نوحی» درباره نقش کمرنگ زنان در انتخابات سندیکای بیمه گران
کد خبر: 18424