حمید رضا نصیری نژاد – پایگاه خبری خرد و کلان
بر اساس خبری که در سایت بیمه مرکزی منتشر شده است، رئیس کل بیمه مرکزی در آیین تجلیل از برگزیدگان نهمین جشنواره روابط عمومی صنعت بیمه، دست کم «شش بار» از واژه های «شفافیت» و هم خانواده های آن استفاده و تاکید کرده است که «صنعت بیمه از عنصر شفافیت سود می برد»، اما این ادعا تا چه اندازه به واقعیت نزدیک است؟
صنعت بیمه در سال ۱۳۹۵، یک بار از محل افشای -بخوانید شفافیت- فیش های حقوقی موسوم به «فیش های نجومی» لطمه خورد، تا جایی که ماجرا به استعفای رئیس کل بیمه مرکزی ختم شد؛ پس از آن، موضوع حقوق دریافتی مدیران ارشد سایر دستگاه ها نیز زیر ذره بین افکار عمومی قرار گرفت و اتفاقا مشخص شد در سایر بخش ها نیز چنین رویه هایی وجود داشته است.
با گذشت سال ها از آن ماجرا و با افزایش فشار اقتصادی بر عموم مردم، بار دیگر مساله فیش های حقوقی و یا میزان حقوق و مزایای دریافتی مدیران سازمان ها موضوعیت پیدا کرده و اسنادی از میزان حقوق واریزی به حساب اعضای هیات مدیره یک شرکت بیمه ای به دست آمده است.
با وجود این که ماده ۴۲ دستورالعمل حاکمیت شرکتی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران، تاکید دارد که حقوق و مزایای مدیران اصلی شرکت ها باید در صورت های مالی افشا شود، اما شرکت های بیمه به آن تن نمی دهند و گویا علاقه مندند که هر بار، به شکل غیرقانونی، اخباری از این جنس در رسانه ها علیه آنها درز کند.
پیش از این شرکت بیمه ملت، با پایبندی به اصل شفاف سازی و نیز تمکین به قانون، جزئیات کامل حقوق و مزایای دریافتی مدیرعامل و اعضای هیات مدیره اش را به صورت عمومی منتشر کرده است. شرکت بیمه معلم نیز فقط یک سال به این بند قانونی تن داد.
قائم مقام بیمه مرکزی در پاسخ به این سوال که اساسا شرکت ها در انتشار میزان حقوق و مزایای مدیرعامل یا اعضای هیات مدیره خود الزام قانونی دارند یا خیر، گفته بود: افشای اطلاعات حقوق مدیرعامل و اعضای هیات مدیره، «قانون» است و این موارد «باید» افشا شود.
مجید مشعلچی این را هم گفته بود که «به مرور زمان باید فرهنگ سازی لازم در این باره صورت بگیرد و این موارد افشا خواهد شد؛ من می دانم که افشای حقوق و مزایای مدیران در برنامه شرکت ها هست و این موضوع با گذشت زمان حل خواهد شد.» از این اظهار نظر سخنگوی پیشین بیمه مرکزی، بیش از چهار ماه می گذرد، اما خبر جدیدی در این زمینه منتشر نشده است. همچنین در صورت های مالی و اطلاعات منتشر شده از سوی شرکت های بیمه در کدال نیز اثری از پایبندی به این اصل قانونی نیست.
از آنجا که قائم مقام بیمه مرکزی خود از امرای ارتش جمهوری اسلامی ایران است و پایبندی به قانون، همواره از اصول حرفه ای سلسله مراتب این نهاد ارزشمند بوده و هست، همچنین با توجه به این که امیر مشعلچی پیش از این خود در شرکت بیمه کوثر -منسوب به ارتش جمهوری اسلامی ایران و سایر نهادهای نظامی و انتظامی- در جایگاه مدیرعاملی فعالیت می کرده اند، پیشنهاد می شود افشای حقوق و مزایای مدیرعامل و اعضای هیات مدیره از همین شرکت آغاز شود.
این اقدام نه تنها می تواند شعار شفاف سازی رئیس کل و پایبندی به قانونی قائم مقام بیمه مرکزی را عملیاتی کند، بلکه از افشای گاه و بیگاه اسناد رسمی یا جعلی مرتبط با حقوق و مزایای مدیران ارشد این صنعت نیز جلوگیری کرده و حتی می تواند مانند تجربه سال ۱۳۹۵، به سایر شرکت های تحت نظارت قوانین بورسی و حاکمیت شرکتی نیز تسری یابد.
نمونه افشا شده از سوی بیمه ملت
نمونه افشا شده از سوی بیمه معلم
حقوق و مزایای مدیران شرکت های بیمه افشا خواهد شد
سلیمانی: شرکت های بیمه باید میزان حقوق و مزایای مدیرانشان را افشا کنند
شفاف سازی و پایبندی به قانون به سبک بیمه ملت
اختصاصی/ حقوق و مزایای دریافتی هیات مدیره بیمه معلم
کد خبر: 17594