پژوهشی که با عنوان «مطالعه تطبیقی نهادهای تخصصی و حرفه ای بیمه در کشورهای منتخب» در پژوهشکده بیمه انجام شده نشان می دهد نبود انسجام حرفهای بین شرکتهای بیمه، بر عملکرد نهادهای حرفهای و صنفی صنعت بیمه همانند سندیکای بیمهگران ایران تأثیری منفی داشته است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری خرد و کلان، با وجود این که نهادهای صنفی مانند سندیکای بیمهگران ایران، انجمن حرفهای صنعت بیمه، انجمن محاسبات بیمه و مالی ایران، انجمن صنفی کارفرمایی کارگزاران ایران، انجمن صنفی نمایندگان بیمه و شرکتهای ارزیابی خسارت در صنعت بیمه شکل گرفته اند، اما ظاهرا تاثیرگذاری آنها در فرایند عملکرد صنعت چندان زیاد نیست.
مقایسه کمّی و کیفی عملکرد نهادهای صنفی فعال صنعت بیمه در کشورها نشاندهنده این است که کمّیت و کیفیت عملکرد نهادهای فعال در صنعت بیمه بهشدت با توسعهیافتگی صنعت بیمه کشورها مرتبط بوده و با توسعه صنعت بیمه، نهادهای فعال در آن نیز توسعه یافته و همزمان، توسعه نهادهای فعال در صنعت بیمه بر توسعه آن صنعت تأثیر مثبت و مستقیمی دارد.
بر اساس اطلاعات بهدست آمده در پژوهش مذکور، مهمترین علت عدم توسعه نهادها، انجمنها و مؤسسات تخصصی در ایران را می توان وجود فرهنگ دولتی حاکم بر مؤسسات و سازمانهای مختلف در صنعت بیمه دانست که باعث عدم رونق نهادهای غیردولتی و خصوصی شده است.
همچنین می توان گفت که نبود انسجام حرفهای بین شرکتهای بیمه، بر عملکرد نهادهای حرفهای صنعت بیمه همانند سندیکای بیمهگران ایران تأثیری منفی داشته است. از سوی دیگر نفوذ بیمههای دولتی و شبهدولتی یکی از عوامل مؤثر بر عدم تقویت نهادهای جنبی غیردولتی بوده است. همچنین به دلیل نبود ضمانتهای اجرایی در نهادهای موجود در صنعت بیمه کشور، تصمیمات اخذشده در این نهادها عمدتاً اجرایی نمیشوند.
نبود استراتژی و برنامه مشخص، یکی از دلایل ضعف نهادهای تخصصی صنعت بیمه است و نیز نبود پشتوانه مالی و قانونی یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر عملکرد نهادهای تخصصی فعال در صنعت بیمه ارزیابی شده است.
این پژوهش تاکید دارد که توجه نکردن به مشتریمداری، پاسخگویی ضعیف، بروکراسی بالا، عدم ارتباط مؤثر با دانشگاهها و مراکز آموزش عالی، عدم اطلاعرسانی مناسب و عدم ارتباط دوسویه مستمر با نهادهای بینالمللی، از دیگر علل تأثیرگذار بر کیفیت عملکرد نهچندان قوی نهادهای فعال در صنعت بیمه بوده است.
نتایج مطالعه حاکی از آن است که در بسیاری از حوزههای فعال در صنعت بیمه کشورهای پیشرو نهادهایی ایجاد شدهاند که خدماتی همچون داوری، آموزش، رتبهبندی، اعتباربخشی، ارتباطات، ارزیابی و آنالیز ریسک، ارزیابی خسارت، ارزیابی توانگری مالی، بازاریابی و … را به صنعت بیمه ارائه میدهند که بخش عمدهای از این وظایف تاکنون در ایران مغفول مانده و نهادی در این راستا ایجاد نشده و یا مسئولیت انجام این وظایف را به عهده نگرفته است.
یکی از مهمترین نمودهای بدون اثر بودن این نهادها را می توان در انتصاب اخیر رئیس کل بیمه مرکزی دید. در این تجربه، تعداد قابل توجهی از مدیران عامل شرکت های بیمه با استفاده از نام سندیکای بیمه گران ایران، طی نامه ای از وزیر اقتصاد خواستند فردی از میان مدیران کنونی صنعت بیمه را برای این سمت انتخاب کند، اما در نهایت انتخاب وزیر اقتصاد، فردی دقیقا خارج از صنعت بیمه بود!
انجمن حرفه ای صنعت بیمه نمونه دیگری از این نهادهاست. این انجمن که قصد داشت با تربیت نیروهای حرفه ای و ارائه دانش آکادمیک به آنها، سطح توان شرکت های بیمه را افزایش داده و نفوذ افراد دارای گواهی صلاحیت حرفه ای در مراکز تصمیم گیری شرکت های بیمه را افزایش دهد، عملا در این زمینه توفیق چندانی نداشته است، چرا که اغلب شرکت کنندگان در این آزمون ها، کارکنان رده پایین شرکت ها هستند و عملا از آنها به جز امور روزمره شرکت، کار بیشتری مطالبه نمی شود. سایر سطوح مدیریتی شرکت ها نیز شان خود را اجل از شرکت در آزمون می دانند!
انجمن حرفه ای صنعت بیمه در دوره فعالیت خود نتوانست حتی محل حضورش را تثبیت کند و به شدت وابسته به مسعود حجاریان بود، طوری که پس از رفتنش از شرکت بیمه ملت، فعالیت های انجمن نیز در بیمه کارآفرین و بیمه معلم پراکنده شد.
