دوشنبه , ۱۶ مهر ۱۴۰۳

پشت پرده کمپین مقابله با نظام بانکی چیست؟

سالهاست که میان نظام بانکی و نهادهای حوزوی کشور بر سر گرفتن جریمه دیرکرد چالشه‌ایی برقرار است. با این حال نظام بانکی شورای فقهی بانک مرکزی را در این زمینه فصل الخطاب می‌داند.

به گزارش پایگاه خبری بانک و بیمه و به نقل از نیوزبانک، همه می‌دانند وقتی یک فیلم سینمایی در سینماها اکران می‌شود، از هفت خوان رستم عبور کرده است. در واقع پشت پرده اکران نهایی یک فیلم، چندین مرجع وجود دارند که از ابتدای فیلمنامه تا بازیگران و در نهایت نسخه نهایی فیلم را تایید کرده‌اند.

با این حال این روزها می‌بینیم که یک فیلم سینمایی با تجمع چند نفر معترض که به هیچ یک از سازوکارهای تایید و ساخت فیلم اعتقادی ندارند، از اکران در سینماها باز می‌ماند.

در نظام بانکی هم همین روند حاکم است. کوچکترین تغییر و تحول در نظام بانکی با نظر تعداد زیادی از کارشناسان همراه است. در موارد عامی مانند تعیین نرخ سود یا تعیین جریمه دیرکرد،نه تنها شورای پول و اعتبار به عنوان بالاترین نهاد تصمیم گیرنده در این حوزه، بلکه شورای فقهی بانک مرکزی به عنوان نهاد تطبیق دهنده این تصمیم‌ها با شرع مقدس هم حضور دارد.

گرچه ممکن است نظرات فقهی متعددی درباره جریمه دیرکرد در بانکها وجود داشته باشد، اما در این زمینه نظر شورای فقهی ملاک است و این شورا هم تا کنون دریافت این جریمه را غیرشرعی ندانسته است. در چنین شرایطی کمپینی در فضای مجازی به دنبال القای این مطلب است که دریافت جریمه دیرکرد همان رباست و این بر خلاف نص صریح قرآن است.

جنبش ممانعت از جنگ با خدا (ربا) در فضای مجازی تلاش می‌کند علیه این موضوع در نظام بانکی اقامه دعوا کند. استناد به برخی آیات قرآن مجید، استناد به سخنرانی‌های مراجع تقلید و حتی استفتائات از دفاتر آنها، بخشی از تلاش برای تاکید بر این مطلب است که در نظام بانکی رباخواری رایج است.

در برخی تلاش‌های این کمپین در جهت اثبات ادعای ربوی بودن نظام بانکی، توهین‌هایی هم دیده می‌شود. به عنوان مثال در یکی از این بخشها با اشاره به این که «فاکتوربازی» در نظام بانکی رایج شده است، به نقل از یک مرجع تقلید آمده است: این بانکدارهای بیچاره وقتی که بدانند این فاکتور بازی است و این روحش رباست، کار اینها می‌شود حرام؛ وقتی کار اینها حرام شد، حقوق اینها می‌شود حرام، چرا عمداً به جهنم می‌روند؟! حقوق در برابر یک کار حلال است، مگر کسی کار حرام کند، حقوق می‌تواند بگیرد؟

این کمپین با استفاده انواع روشهای رسانه‌ای از جمله ویدئو، صوت، طرحهای گرافیکی و پیامک تلاش دارد محتوای تولیدی در مخالفت با نظام بانکی را اطلاع رسانی کند. در این میان اما نظام بانکی کاملا در مقابل این جریان رسانه‌ای منفعل است. حتی شورای فقهی بانک مرکزی نیز در این زمینه سکوت کرده و از ابزارهای رسانهای در اختیارش بهره‌ای نمی‌برد.

به نظر می‌رسد نظام بانکی باید در مقابل این هجمه تبلیغاتی سنگین اقدامی انجام دهد؛ اقدامی که بتواند هم از حیثیت بانکها دفاع کند و هم نشان بدهد برای اقدامات خود هم حجت شرعی و هم دلیل قانونی دارد.

کد خبر: 867

این را نیز بررسی کنید

«پیامک» تراکنش، یک خدمت منحصر به فرد از «سپینو»

بانک صادرات ایران امکان فعالسازی غیرحضوری خدمات ارسال پیامک تراکنش ها را ایجاد کرده است. …

یک دیدگاه

  1. این کمپین حرف حق می زنند بانک ربا می گیره بانک ملی به من ۲۰ میلیون وام داده و به ازای آن ۸۶ میلیون می گیره اگه این ربا نیست بس اسمش چیه؟ چرا توجیه می کنین در صورتی که دارید وآقعا ربا می گیرید من راضی نیستم و فردای قیامت جوابگوی پول زوری که از من می گیرید باشید اگر وآقعا اعتقاد به آن و حساب و کتاب آن داشته باشید به درک کن اعتقاد ندارید خدا هست و قیامت هم همچنین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *