با وجود این که همه تلاش میکنند حضور رانت را در صحنه اقتصاد کشور کم رنگ کنند، اما هر از چند گاهی یک موقعیت رانتی جدید نمایان میشود.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری بانک و بیمه، مدیران دولتی بارها بر لزوم کوچک شدن دولت تاکید کردهاند. یکی از افتخارات بسیاری از مدیران دولتی هم این است که به فرزندانشان توصیه میکنند هرگز وارد کار دولتی نشوند.
این توصیه دو دلیل منطقی دارد. دلیل نخست این است که ورود فرزندان مقامات دولتی به مشاغل دولتی باعث ایجاد شبهه سوء استفاده از مقام پدر یا مادر را ایجاد میکند. دلیل دوم هم این است که مدیران دولتی معتقدند اگر وقتی که برای اداره امور دولت گذاشته بودند را در بخش خصوصی صرف می کردند، هم دستاورد بیشتری داشت و هم دردسری کمتری.
سوال این است که در چنین مواقعی فرزندان مدیران چه کار میکنند؟ به خاطر دارم که به تازگی یک رستوران تازه تاسیس زنجیرهای فراخوان راهاندازی شعبه منتشر کرده بود. مدیر این رستوارن میگفت که یکی از مجریان سرشناس صداوسیما از او خواسته شعبهای بدون رعایت ضوابط به پسر او بدهد و او در ازای این اقدام حاضر است تبلیغات تلویزیونی را برای این رستوران بگیرد. تبلیغاتی که بر اساس قانون ممنوع است.
این رانتها در جاهای دیگری هم خودنمایی میکند که بسیار پرمنفعتتر است. یکی از این بخشها راهاندازی نمایندگی بیمه است. تصور کنید که پدری مدیر یک کارخانه بزرگ دولتی یا شبه دولتی است و در آن چندین کارگر و کارمند وجود دارد.
در این شرایط کافی است پدر برای فرزندش تنها یک نمایندگی بیمه بگیرد. انواع بیمه نامه از قبیل تکمیلی درمان، ثالث، بدنه اتوموبیل، عمر و سرمایهگذاری، حوادث، آتش سوزی، مسئولیت و مهندسی در چنین فضایی قابل فروش است.
طبیعی است که چنین اقدامی ظاهرا رانتی نیست و حتی منع قانونی هم ندارد. با این حال پرتفوی بسیار قابل توجهی را نصیب آن نماینده خواهد کرد. بد نیست بدانید که چنین اقدامی در ایران بسیار رایج است. معمولا مدیران دولتی برای فرزندانشان یک نمایندگی بیمه میگیرند، چون این کار برای شرکتها هم سودآور است. هم پرتفوی چشمگیری از یک طرف دریافت میکنند و هم با یک مقام دولتی ارتباط میگیرند!
کد خبر: 627