یکشنبه , ۱۸ شهریور ۱۴۰۳

اختصاصی/اعتراض به نحوه احراز صلاحیت حرفه‌ای بیمه‌ای‌ها

 

با گذشت دو هفته از ابلاغ آیین نامه نحوه احراز صلاحیت حرفه‌ای کارکنان کلیدی و عملیاتی موسسات بیمه از سوی شورای عالی بیمه، تعدادی از مدیران شرکت‌های بیمه‌ قصد دارند در نامه‌ای به محتوای این آیین نامه اعتراض کنند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری بانک و بیمه، دو هفته پیش شورای عالی بیمه آیین نامه نحوه احراز صلاحیت حرفه‌ای کارکنان کلیدی و عملیاتی موسسات بیمه را تصویب کرد. بر اساس این آیین نامه، بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران به عنوان نهاد ناظر موظف به اعمال مواد این آیین نامه در انتخاب و انتصاب مدیران شرکت‌های بیمه دولتی و خصوصی اعم از مستقیم و غیر مستقیم خواهد بود.

مطابق این آیین نامه، منظور از کارکنان کلیدی، مدیر ارشد (اعضای هیات مدیره، مدیر عامل، قائم مقام و معاون فنی مدیر عامل)، مسئول فنی (هریک از رشته های بیمه مستقیم، بیمه اتکایی، اکچوئر)، مسئول امور مالی یا کنترلی (مدیران سرمایه گذاری، مالی و ریسک) موسسه بیمه است که علاوه بر دارا بودن صلاحیت‌های حرفه‌ای و عمومی باید متناسب با پست سازمانی، ۵ تا ۱۲ سال تجربه بیمه‌ای، حداقل مدرک کارشناسی در یکی از رشته‌های بیمه، آمار بیمه، اقتصاد، مدیریت، حقوق، حسابداری، مالی، مهندسی صنایع و فناوری اطلاعات و گرایش‌های مربوط به این رشته و قبولی در مصاحبه تخصصی بیمه مرکزی را داشته باشند تا بتوانند در پست‌های کلیدی شرکت‌های بیمه فعالیت کنند.

در آیین نامه مذکور، سرپرست منطقه، رئیس مجتمع یا رئیس شعبه موسسه بیمه و سایر عناوین با مسئولیت های مشابه کارکنان عملیاتی محسوب می‌شوند که این افراد نیز باید دارای حداقل ۵ سال تجربه بیمه‌ای مرتبط و حداقل مدرک کارشناسی در یکی از رشته‌های بیمه، آمار بیمه، اقتصاد، مدیریت، حقوق، حسابداری، مالی، مهندسی صنایع و فناوری اطلاعات و گرایش‌های مربوط باشند.

نتیجه این آیین‌نامه چیست؟

گفته می‌شود با اجرای این آیین نامه تعداد قابل توجهی از مدیران کنونی صنعت بیمه با چالش تایید صلاحیت مواجه می‌شوند. در حال حاضر مدیران برخی شرکت‌های بیمه مورد تایید بیمه مرکزی نیستند و به همین دلیل نام آنها در فهرست مد نظر بیمه مرکزی نیامده است.

تصویب این آیین نامه کمک می‌کند تا برخی دیگر از مدیران شرکت‌های بیمه نیز از این فهرست خارج شوند. این اقدام شورای عالی بیمه از آن جهت بوده که چند شرکت بیمه‌ای با استخدام مدیرانی خارج از صنعت بیمه، شرکت‌ها را به وضعیت نابسامانی کشیدند. یکی از این شرکت‌ها تا مرز ورشکستگی نیز پیش رفت.

مدیران قدیمی اعتراض دارند

با این حال انتشار متن این مصوبه اعتراض برخی مدیران صنعت بیمه را در پی داشته است. این اعتراض‌ها به بندهای مهمی از این مصوبه است. بر اساس بخشی از مصوبه شورای عالی بیمه، مدت زمان مشخصی به عنوان سابقه فعالیت مدیران در نظر گرفته شده که اتفاقا بازه بسیار زیادی است. در نظر گرفتن دوره ۵ تا ۱۲ سال به عنوان سابقه تجربه بیمه‌ای محل چالش است،‌به طوری که مشخص نیست این دو عدد بر چه اساسی استخراج شده‌اند.

سوال دیگر مدیران شرکت‌های بیمه این است که مصاحبه تخصصی از سوی بیمه مرکزی چه موضوعیتی دارد؟ آیا بیمه مرکزی که برخی مدیران آن خود کمتر از مدیران با سابقه شرکت‌های بیمه‌ای سابقه فعالیت عملیاتی در این حوزه را دارند، می‌توانند مصاحبه‌گر باشند؟

به اعتقاد مدیران با سابقه صنعت بیمه که قصد دارند اعتراض خود به این آیین‌نامه را در نامه‌ای به بیمه مرکزی اعلام کنند، بیمه مرکزی از حیطه نظارتی خود خارج شده و فعالیت کنترلی را آغاز کرده است. این در حالی است که بر اساس قانون وظیف بیمه مرکزی کنترل شرکت‌ها نیست، در حالی که آیین نامه مصوب جدید امکان کنترل را برای بیمه مرکزی فراهم می‌کند.

نکته دیگری که مدنظر مدیران با سابقه شرکت‌هاست، این است که در حال حاضر شرکت‌های بیمه به صورت سهامی اداره می‌شوند و سهامداران حق دارند هر کسی را به عنوان مدیر منصوب کنند. دیگر آن که بسیاری از مدیران توانمند در کشور ما ممکن است سابقه فعالیت بیمه‌ای نداشته باشند، اما بتوانند از پس مدیریت هر شرکتی از جمله شرکت‌های بیمه بر بیایند.

به اعتقاد آنها اداره یک شرکت بیمه هم مانند هر فعالیت اقتصادی دیگر نیازمند مدیر توانمند است و نه صرفا یک مدیر بیمه‌ای.

نامه منتشر می‌شود؟

این نامه توسط چند تن از مدیران صنعت بیمه در حال تهیه است. با این حال مشخص نیست چه زمانی و با چه روشی به بیمه مرکزی ارسال می‌شود. پیش از این نیز در زمان اعلام ثابت ماندن حق بیمه شخص ثالث، تعداد قابل توجهی از مدیران شرکت‌های بیمه‌ای به این تصمیم اعتراض کردند.

این اعتراض البته علنی‌تر و در جمع مدیران انجمن حرفه‌ای صنعت بیمه بود. با این حال مشخص نیست دومین اعتراض به تصمیم‌های پشت پرده شورای عالی بیمه و بیمه مرکزی چگونه خواهد بود.

کد خبر: 276

این را نیز بررسی کنید

تسهیلات ۱۰۶ میلیاردی و ارزان قیمت «بیمه اتکایی تهران رواک» به کارکنانش

در حالی که نظام بانکی به پرداخت تسهیلات ارزان قیمت به کارکنانش متهم است، حالا …